Idealnie uduszone mięso - na to musisz zwrócić uwagę!

3 min czytania
Idealnie uduszone mięso - na to musisz zwrócić uwagę!

Idealnie uduszone mięso - na to musisz zwrócić uwagę!

Myśląc o przygotowaniu mięsa, z reguły mamy w głowie takie obróbki termiczne jak smażenie, gotowanie czy grillowanie. Zdrową i równie smaczną alternatywą może okazać się dla nas duszenie proces, który sprawia, że przygotowane mięso rozpływa się w ustach, a samo przyrządzenie wcale nie jest tak czasochłonne, jak mogłoby się wydawać. Jest jednak kilka ważnych kwestii, o których warto pamiętać, jeśli chcemy podjąć się uduszenia różnego rodzaju mięsiwa. Skuś się i przed zabraniem do pracy przeczytaj, na co koniecznie musisz zwrócić uwagę!

Jak ocenić twardość mięsa?

Idealnie uduszone mięso jesteśmy w stanie przekroić zaledwie bokiem widelca, bądź oddzielić je od reszty łyżką bez najmniejszego problemu. Aby doprowadzić je do takiej formy, należy wziąć pod uwagę kilka czynników. Najważniejszym z nich jest czas każdy rodzaj mięsa potrzebuje nieco innych pomiarów, aby uzyskać pożądaną miękkość. Najkrócej dusi się mięso mielone, ryba oraz kurczak warto jednak sprawdzić te niewielkie różnice przed przystąpieniem do duszenia. Jeśli mięso będzie duszone zbyt krótko, pozostanie wciąż surowe i niezdatne do spożycia; jeśli jednak zbyt długo będzie twarde, co stanowi zupełną odwrotność naszych oczekiwań. Najlepsza rada? Duś mięso z zegarkiem w ręku!

Jak osiągnąć najlepszą konsystencję?

Przy duszeniu najbardziej wyczekiwanym efektem jest mięso tak miękkie, że rozpływa się na naszym podniebieniu. Niestety, samo pozostawienie potrawy w rondlu nie wystarczy; może się okazać, że mięso wyjdzie wysuszone i niesmaczne. Aby tego uniknąć, najważniejsza jest marynata przed uduszeniem mięso powinno być już lekko w niej podsmażone do osiągniecia rumianego koloru. Dzięki niewielkiej ilości oleju mięso puści swoje naturalne soki, które stanowią świetną bazę do sosu, w którym później będzie odbywał się proces duszenia. Aby przyrządzane mięso osiągnęło swoją miękkość, w trakcie duszenia konieczne jest również polewanie jego wierzchu dzięki temu sos będzie miał więcej sposobności do wsiąknięcia w strukturę mięsa, które, pęczniejąc, na końcu zachwyci nas swoją delikatnością!

Duszone mięso, podobnie jak gotowane, może kojarzyć się z mdłym, nijakim smakiem. Tak rzeczywiście się wydarzy, jeśli nie zadbamy o wcześniejsze odpowiednie przygotowanie. Już wspomniana marynata gra tutaj pierwsze skrzypce. Z uwagi na to, że duszenie nie jest obróbką tak inwazyjną, jak chociażby smażenie w panierce, potrzebujemy mocno wyczuwalnych aromatów już na samym początku procesu. W tym celu mięso należy dokładnie opłukać i osuszyć, a następnie zamarynować w ulubionych przyprawach; ważne jest, aby dokładnie nasmarować mięso z każdej strony.

Przygotowując duszone mięso, warto pamiętać jeszcze o dwóch kwestiach:

  • jeśli mięso zawiera tłuste kawałki, należy je odciąć przy duszeniu tłuszcz rozpuści się do naszego sosu, sprawiając, że mięso nie będzie delikatnie miękkie, ale ociekające żółtym, nieprzyjemnym płynem;
  • znacznie lepszym wyborem przy duszeniu mięsa będzie rondel o mniejszej średnicy, za to z wyższymi ściankami ta struktura pozwoli na przykrycie sosem jak największej części mięsa.

Więcej informacji

Informacje dodatkowe o różnego rodzaju mięsach znajdziesz na stronie Budnicy - dowiedz się więcej i sprawdź wiele interesujących przepisów.

Autor: Zewnętrzny materiał partnerski

wiadomoscilublin_kf