Według danych statystycznych, przecięty Polak zjada około 1 kg mięsa tygodniowo. Jednym z naszych ulubionych sposobów na zjedzenie śniadania lub kolacji są kanapki z wędlinami. Goszczą one na naszych stołach od dawna i wpisały się w naszą tradycję już na stałe. Dlatego więc, wędliny stanowią jedne z podstawowych produktów goszczących w naszych lodówkach. I choć w sklepach mięsnych mamy do wyboru mnóstwo najprzeróżniejszych wędlin, warto sięgać po te, które są najmniej naszpikowanymi ulepszaczami smakowymi. Warto mieć na uwadze, że wielu producentów wyrobów mięsnych często zamiast na jakość stawia na ilość, co się na skład tego, czym chcemy się nafaszerować. Żywienie się produktami o dużej zawartości konserwantów i ulepszaczy, jak również tymi poddawanymi mechanicznej obróbce może bardzo negatywnie wpłynąć na nasze życie i zdrowie, dlatego warto zwracać uwagę na to, co się kupuje i spożywa.
Poukładane w lodówkach sklepowych wędliny, kuszą nas swoimi apetycznymi widokami oraz smakami. Należy jednak pamiętać, że to właśnie te najbardziej rzucające się w oczy produkty, gromadzą w sobie najwięcej uzupełniaczy oraz ulepszaczy, mających za zadanie przyciągnięcie jak największej ilości klientów do ich zakupu. Wybierając wędliny, warto zwrócić zatem uwagę na kilka ważnych kwestii. W pierwszej kolejności należy spojrzeć na skład danego produktu. Należy wybierać te, które na 100 g produktu, zawierają go najwięcej. Ważna jest też ilość pozycji na liście składu. Im jest ich mniej, tym lepiej. Należy wystrzegać zwłaszcza tych wędlin, które w swoim kładzie mają m. in takie pozycje jak: białko sojowe, skrobię, błonnik, barwniki, substancje mięso zastępcze, aromaty, gumy roślinne czy wszelkiego rodzaju karageny, czyli te wszystkie pozycje z literką E. Kolejną kwestią jest wygląd naszych przysmaków. Naturalne wędliny, swoim wyglądem różnią się nieco od tych ulepszonych. Są one bardziej szare, niejednolite. Posiadają one naturalne włókna lub przerosty tłuszczowe, które nie zachęcają swoim wyglądem, ale są o wiele zdrowsze niż te różowe, jednolite wędliny. Są one też bardziej suche niż te inne, nafaszerowane wodą. Innym aspektem wyboru odpowiednich dla nas wędlin jest cena produktu. Warto zauważyć, że te naturalne wędliny, są o wiele droższe od tych ulepszonych poprzez różne substancje.
Gdzie kupować naturalne wędliny?
Naturalne wędliny najlepiej kupować u sprawdzonych, lokalnych dostawców, którzy specjalizują się w produkcji swojskich, naturalnych wędlin, wykorzystując do swoich wyrobów mięso najwyższej jakości, pochodzące od lokalnych gospodarzy. Wyroby mięsne, wędzone w naturalny sposób nie tylko o wiele lepiej smakują, ale również charakteryzują się wysokim poziomem składu mięsa jak i ich jakością. Poza tym, że naturalne wędliny są po prostu zdrowsze dla naszego organizmu, kolejnym ich atutem jest to, że są one bardziej trwalsze, i mogą pozostać w naszej lodówce na dłużej, niż te które w swoim składzie mają dużą zawartość wody.