Zdrowe odżywianie a gubienie kilogramów - o czym trzeba wiedzieć?

3 min czytania
Zdrowe odżywianie a gubienie kilogramów - o czym trzeba wiedzieć?

Dieta redukcyjna nie musi wiązać się z poświeceniami i jedzeniem bez smaku. Aby zgubić nadmierne kilogramy, trzeba przede wszystkim zwiększyć aktywność fizyczną i zacząć jeść zdrowo. O czym warto pamiętać podczas odchudzania? Jak jeść zdrowo?

Jedzenie regularnych posiłków

Kluczowym elementem podczas odchudzania jest spożywanie posiłków o regularnych porach. Najlepszym rozwiązaniem jest częstsze jedzenie. Jednak wtedy warto pamiętać o tym, aby porcje były zdecydowanie mniejsze. Dietetycy zalecają spożywać około 4-5 posiłków. Podstawową zasadą jest także unikanie podjadania między posiłkami.

Ten nawyk trudno wypracować, szczególnie gdy pod ręką znajdują się słodkości. Częste podjadanie to jedna z najczęstszych przyczyn porażki w diecie. Uwagę na to zwraca specjalista od żywienia, Akop Szostak, który twierdzi, że najważniejsze w odchudzaniu nie musi być to, by szybko schudnąć, ale by wyrobić sobie zdrowe nawyki żywieniowe. Słodycze dostarczają pustych kalorii, dlatego trzeba zmniejszyć ich spożycie, ale nie całkowicie wykluczyć. O diecie i chudnięciu w czasie pandemii przeczytać możecie na stronie rmf24.pl, gdzie swoją opinią dzieli się Akop Szostak.

Deficyt kaloryczny

Chudnięcie jest możliwe tylko wtedy, gdy organizm znajduje się w deficycie kalorycznym. Oznacza to, że należy dostarczać mniejszą liczbę kalorii, niż wymaga jego zapotrzebowanie. Jednak skąd wziąć to zapotrzebowanie? Otóż można je w bardzo prosty sposób wyliczyć przy pomocy odpowiednich kalkulatorów.

Od uzyskanego wyniku trzeba następnie odjąć około 20%. Tym samym uzyskuje się deficyt kaloryczny. Nie powinno się przekraczać 30 procent całego zapotrzebowania kalorycznego. Oczywiście obliczenie deficytu kalorycznego zależy także od masy wyjściowej ciała, jednak zaleca się odliczać około 500 kcal.

Zróżnicowana dieta

Dieta redukcyjna musi być bogata w odpowiednie składniki pokarmowe. W tym przypadku zaleca się zwiększyć spożycie białka, które można dostarczyć, jedząc wysokobiałkowe jogurty czy inne produkty mleczne. Nie należy zapominać tutaj o owocach i warzywach, które są podstawą zdrowego odżywiania podczas odchudzania. Warzywa powinny znaleźć się w każdym posiłku.

Nie należy także obawiać się jedzenia owoców po godzinie osiemnastej. Mitem jest stwierdzenie, że można przytyć, jeśli zje się banana wieczorem. Pomocne podczas odchudzania są produkty pełnoziarniste. Pszenne bułki, chleb czy mąkę lepiej zamienić na razowe produkty.

Czy zdrowe odżywianie musi być wprowadzone w sposób rygorystyczny?

Zdrowe odżywianie nie musi oznaczać spożywania niesmacznych posiłków. Odchudzać trzeba się przede wszystkim z głową. Nie można całkowicie wyeliminować z jadłospisu słodkości. Organizm potrzebuje również cukrów, aby móc właściwie funkcjonować. Będąc na diecie, można jeść tak naprawdę wszystko, jednak trzeba pamiętać o tym, aby nie przekroczyć ustalonego deficytu kalorycznego. Jednak jednorazowe odstępstwo od diety raz na jakiś czas nie wyrządzi żadnych szkód.

Proces odchudzania się jest procesem długotrwałym, dlatego trzeba uzbroić się w cierpliwość. Warto podchodzić do tego przede wszystkim z głową. Zbilansowana dieta i zwiększona aktywność fizyczna pomogą pozbyć się nadmiernych kilogramów. Jednak czasami można sięgnąć po niezdrową przekąskę, gdyż dieta nie może być zbyt restrykcyjna.

Autor: Zewnętrzny materiał partnerski

wiadomoscilublin_kf