Kwaszeniaki i Kiszeniaki w Krzczonowie - smaki tradycji przyciągnęły gości z Lublina

21 września Krzczonów zamienił się w stolicę kiszonek i kwaszonych przetworów – było kolorowo, pachnąco i bardzo po lubelsku.
- Zobacz jak Krzczonów celebrował tradycję i zdrowe jadło
- Spotkaj gości z powiatu i posmakuj produktów prosto z regionu
- Posłuchaj młodych wykonawców i poczuj rytm tradycji
Zobacz jak Krzczonów celebrował tradycję i zdrowe jadło
W sobotnie popołudnie Krzczonów tętnił gwarem stoisk z domowymi przetworami. Na jubileuszowej, dziesiątej edycji Festiwalu Promocyjno–Edukacyjnego Kwaszeniaki i Kiszeniaki odwiedzający mogli próbować kiszonych i kwaszonych warzyw oraz specjałów przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich i lokalnych producentów. Wydarzenie stało się okazją do promowania naturalnych metod przyrządzania żywności i tradycyjnych receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie.
Spotkaj gości z powiatu i posmakuj produktów prosto z regionu
W wydarzeniu wzięli udział przedstawiciele samorządu: Członkowie Zarządu Powiatu w Lublinie Sylwia Chochoł-Skocz i Konrad Banach oraz Skarbnik Powiatu Lubelskiego Marta Janeczko, a także radni Powiatu Lubelskiego. Obecność władz podkreśliła rangę imprezy dla powiatu i dawała impuls do dalszej promocji regionalnych produktów z województwa lubelskiego. Stoły uginały się od kiszonek, a odwiedzający chętnie rozmawiali z producentami o metodach przygotowania i przechowywania przetworów.
Posłuchaj młodych wykonawców i poczuj rytm tradycji
Na scenie wystąpiły dzieci w regionalnych strojach, które zaprezentowały tańce ludowe. Pokazy ujawniły nie tylko taneczne umiejętności najmłodszych, ale też dbałość o przekazywanie obyczajów i zwyczajów kulinarnych. Festiwal okazał się jednocześnie przestrzenią integracji, edukacji żywieniowej i dobrej zabawy przy lokalnych smakach.
na podstawie: Starostwo Powiatowe w Lublinie.
Autor: krystian