UM Lublin: Kulinarny listopad w Lublinie

2 min czytania

W tym roku, II edycja miejskiego festiwalu kulinarnego promującego tradycyjną kuchnię Lublina i regionuwystartuje pod nową nazwą. Festiwal Kuchnia Inspiracji” rusza 3 listopada , a jego tematem przewodnim i głównym składnikiem przygotowywanych potraw będzie burak.

Bogactwo kulinarne Lublina, wynikające z jego wielokulturowości, to wyjątkowy atut i doskonałe źródło inspiracji dla lubelskiej branży gastronomicznej. Dlatego serdecznie zachęcam do udziału w kolejnej edycji miejskiego festiwalu promującego lubelską kuchnię. To doskonała okazja do poznania lokalnych smaków i tradycji kulinarnych naszego miasta. W przygotowanej przez partnerów festiwalu ofercie, z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie mówi Beata Stepaniuk-Kuśmierzak, Zastępczyni Prezydenta MiastaLublin ds. Kultury, Sportu i Partycypacji.

Festiwal Kuchnia Inspiracji” rozpocznie się 3 listopada i potrwa do końca miesiąca. W tym czasie mieszkanki i mieszkańcy Lublina oraz goście odwiedzający nasze miasto będą mogli próbować festiwalowych dań w 15 lubelskich restauracjach. Każdy lokal, który jest partnerem wydarzenia opracował specjalne menu festiwalowe oparte na tegorocznym motywie przewodnim, którym jest burak. Wśród przygotowanych propozycji znalazły się, m.in.: autorskie i tradycyjne odsłony barszczu, gofry, sałatki, kremy, tatar, a także desery.

W ramach Festiwalu zaplanowano również wydarzenia towarzyszące nawiązujące do dziedzictwa kulinarnego naszego regionu. W harmonogramie znalazły się obiady degustacyjne i warsztaty kulinarne orazspacery z Przewodnikami Inspiracji wiodące śladem lubelskich smaków. Każdy ze spacerów zakończy się miłą, kulinarną niespodzianką. Ponadto w listopadowe soboty, w przestrzeni Lubartowska 77, odbędą się tematyczne targi , podczas których uczestnicy będą mogli poszerzyć wiedzę na temat kuchni regionu oraz nabyć lokalne produkty i wyroby. Na poszczególne wydarzenia należy zapisywać się bezpośrednio u partnerów festiwalu. Część z proponowanych aktywności jest odpłatna.

Nowością w programie tegorocznej edycji jest współorganizowany z Uniwersytetem Przyrodniczym w Lublinie konkurs kulinarny dla studentów gastronomii. W ramach wydarzenia młodzi kucharze będą przygotowywali w określonych ramach czasowych smaczne i atrakcyjnie wyglądające dania z burakiem w roli głównej. W jury, które oceni efekty ich zmagań, zasiądą wykładowcy uniwersyteccy i doświadczeni lubelscy szefowie kuchni. Rywalizację zaplanowano 24 listopada, kiedy świętujemy Dzień Buraka.

Szczegóły dotyczące Festiwalu Kuchnia Inspiracji”, program wydarzeń oraz menu partnerów dostępne są na stronie kuchniainspiracji.lublin.eu.

Urząd Miasta Lublin, lublin.eu/, lublin.eu/turystyka/aktualnosci/kulinarny-listopad-w-lublinie,1102,787,1.html

Autor: krystian