UM Lublin: E-book Lubelskie ze smakiem
Wojewódzka Biblioteka Publiczna im. Hieronima Łopacińskiego w Lublinie zaprasza do zapoznania się z e-bookiem przygotowanym przez jej pracowników.
Pracownicy Wojewódzkiej Biblioteki Publicznej im. Hieronima Łopacińskiego w Lublinie przygotowali drugą, uzupełnioną edycję publikacji Lubelskie ze smakiem. Jest to informator, w którym zaprezentowano kulinarne dziedzictwo poszczególnych powiatowych społeczności.
Dzięki takiemu układowi stały się widoczne charakterystyczne cechy kuchni i tradycji stołu społeczności lokalnych. Produkty ulokowane w obrębie małych ojczyzn pokazują ich kulturowy i historyczny dorobek. Publikacja zawiera też spis książek i artykułów na temat kuchni regionalnej i kultury stołu, zachęcając jednocześnie do skorzystania z wymienionych dokumentów w bibliotekach publicznych województwa. Publikacja jest dostępna i możliwa do swobodnego pobrania na stronie domowej Wojewódzkiej Biblioteki Publicznej im. Hieronima Łopacińskiego w Lublinie: wbp.lublin.pl
Bezpośredni link do publikacji
Publikację przygotowali: tekst Dział Bibliografii Lubelszczyzny i Wiedzy o Regionie, bibliografia Piotr Mikulec (Dział Udostępniania), Katarzyna Majcher (Dział Bibliografii Lubelszczyzny i Wiedzy o Regionie), korekta Joanna Chapska (Dział Instrukcyjno-Metodyczny).
E-book stanowi jeden z elementów projektu Lansujemy Smaki Lubelszczyzny, realizowanego w ramach Europejskich Dni Dziedzictwa 2021. Hasłem EDD 2021 są: SMAKI DZIEDZICTWA.
Urząd Miasta Lublin, lublin.eu/, lublin.eu/kultura/informacje/wiadomosci/e-book-lubelskie-ze-smakiem,3138,41,1.html
Autor: krystian