UM Lublin: Konferencja Dziedzictwo Kulturalne od Kuchni w Lublinie”

3 min czytania

Jutro (wtorek, 29 czerwca) odbędzie się międzynarodowa konferencja Dziedzictwo Kulturalne od Kuchni w Lublinie”. Podczas konferencji przedstawiciele Lublina i Równego podpiszą porozumienie o współpracy w zakresie wspólnego promowania dziedzictwa kulinarnego. To jeden z punktów transgranicznego projektu realizowanego przez Miasto Lublin z miastem partnerskim Równe w Ukrainie.

Współpraca bliskich geograficznie i kulturowo regionów to wspaniała okazja dla wymiany doświadczeń i podnoszenia świadomości w zakresie niematerialnego dziedzictwa. Mamy jednak świadomość, że realizacja projektu przypadła na bardzo trudny czas dla całej gospodarki, a zwłaszcza branży gastronomicznej, która najmocniej odczuła skutki lockdownu. Tym bardziej więc podjęte w ramach projektu działania związane z tworzeniem strategii rozwoju kulinarnej marki turystycznej Lublina mogą realnie wesprzeć odbudowę rynku i jego rozwój. Odkrywanie dziedzictwa kulinarnego to nowoczesny sposób na poznawanie miejsca i doświadczanie go poprzez lokalne smaki w wydaniu lokalnych restauratorów mówi Beata Stepaniuk-Kuśmierzak , Zastępca Prezydenta Miasta Lublin ds. Kultury, Sportu i Partycypacji.

Wykorzystanie dziedzictwa kulinarnego Lublina będzie opierać się na trzech filarach :

  • Lublin jako stolica ekologicznego regionu o bogatym dziedzictwie kulinarnym i zasobach naturalnych;
  • Zrównoważony rozwój w branży turystycznej i kulinarnej;
  • Kształcenie ambasadorów marki kulinarnej i marki Lublin Miasto Inspiracji”.

Konferencja Dziedzictwo Kulturalne od Kuchni w Lublinie” odbędzie w Sali Kinowej Centrum Spotkania Kultur w godz. od 10.00 do 16.00. Podczas konferencji będzie można wysłuchać wystąpień o lubelskim dziedzictwie kulinarnym i strategii jego promocji, poznać kulinarne marki Lublina i Równego oraz nowoczesne trendy kulinarne. Wydarzenie będzie okazją do zaprezentowania 10 laureatów VI edycji Programu Miejsca Inspiracji, dedykowanego branży kulinarnej pod nazwą Kuchnia Inspiracji” uczestnikom zostaną wręczone okolicznościowe dyplomy, zaś same restauracje zaprezentują menu degustacyjne.

Projekt Dziedzictwo kulturalne od kuchni promocja tradycji kulinarnych oraz profesjonalizacja oferty gastronomicznej Lublina i Równego” realizowany jest przez Lublin oraz Równe (Ukraina) od 1 lutego 2020 roku.

Szczegółowy program konferencji:

29 czerwca 2021 r. / Centrum Spotkania Kultur w Lublinie /Sala Kinowa / Zielone Tarasy

prowadzenie konferencji: Paweł Kowalczyk

10.00

Welcome desk / rejestracja uczestników (foyer Sali Kinowej, poziom -1)

10.30

Powitanie gości przez przedstawicieli Urzędu Miasta Lublin i Miasta Równe

  • Pan Krzysztof Stanowski Dyrektor Biura Centrum Współpracy Międzynarodowej Urzędu Miasta Lublin
  • Pan Igor Krechkevych Zastępca Mera Równego ds. działalności organów wykonawczych Rady Miasta
  • Pan Sergii Gemberg Zastępca Przewodniczącego Państwowej Administracji Obwodowej w Równym

Podpisanie porozumienia o współpracy między miastami w zakresie wspólnego promowania dziedzictwa kulinarnego i kulinarnych marek turystycznych Lublina i Równego.

10.50

Marcin Kęćko Dyrektor Biura Rozwoju Turystyki Urzędu Miasta Lublin / Strategia rozwoju marki kulinarnej Lublina.

11.10

Nataliia Lozovska Kierowniczka Departamentu Kultury i Turystyki Komitetu Wykonawczego Rady Miasta Równe / Strategia rozwoju marki kulinarnej Równego.

11.30

Sylwia Stachyra zwyciężczyni Top Chef, prowadzi restaurację EGO w hotelu Alter w Lublinie / Nowoczesne trendy kulinarne w duchu zrównoważonego rozwoju.

12.00

Lunch przygotowany przez Miejsca Inspiracji

13.00

dr hab. Mariola Tymochowicz Etnolożka i kulturoznawca w Instytucie Nauk o Kulturze UMCS w Lublinie / Dziedzictwo kulinarne Lubelszczyzny kuchnia chłopska.

13.25

Arkadiusz Mikrut właściciel marki Co ludzie powiedzą” / Komunikacja oparta na autentyczności i dziedzictwie kulturowym.

13.45

Olena Khmelnyk Prezeska Zarządu NGO Agencja Zrównoważonego Rozwoju Miasta / Najważniejsze działania podjęte w Równem w Ukrainie, w ramach projektu Dziedzictwo kulturalne od kuchni.

14.00

Prezentacja Uczestników VI edycji Programu Kuchnia Inspiracji. Wręczenie dyplomów przedstawicielom i przedstawicielkom Miejsc Inspiracji.

15.00

Kamil Kotarski Chef, trener, ekspert kulinarny / Kuchnia wschodnia. Wystąpienie połączone z pokazem kulinarnym kuchni ukraińskiej na zielonych tarasach CSK.

Gościnnie w warsztatach kulinarnych weźmie udział Pani Olena Khmelnyk

15.30

Wizyta w Miejskiej Pasiecie Artystycznej.

16.00

Zakończenie wydarzenia.

Urząd Miasta Lublin, lublin.eu/, lublin.eu/turystyka/aktualnosci/konferencja-dziedzictwo-kulturalne-od-kuchni-w-lublinie,1030,787,1.html

Autor: krystian