Najlepsze burgery wcale nie są niezdrowe! obalamy mity

3 min czytania
Najlepsze burgery wcale nie są niezdrowe!  obalamy mity

Już jakiś czas temu utarło się, że dania uznawane za fast food są niezdrowe i ta świadomość wciąż funkcjonuje wśród ludzi. Obecnie przygotowywane najlepsze burgery składają się tylko i wyłącznie z najwyższej jakości mięsa oraz świeżego pieczywa i warzyw. Mit, że jest to niezdrowe danie można śmiało włożyć między bajki.

Burgery to slow food, a nie fast food

Przygotowywanie prawdziwego, pysznego i zdrowego burgera to dość długi proces, a często o tym zapominamy. Można się o tym przekonać odwiedzając lokale w Warszawie z najlepszymi burgerami http://wypasburger.pl. Danie to składa się bowiem z wyłącznie świeżych warzyw i innych dodatków. Wykorzystywane mięso to zazwyczaj najwyższej jakości wołowina, z najlepszych części tuszy, która pochodzi z Polski. Kluczem jest oczywiście to, że jest mielona na świeżo, przygotowywana każdego dnia oraz nie zawiera żadnych zbędnych dodatków. Ta sama zasada dotyczy także receptur dressingów oraz wypiekania swoich domowych bułek.

Chociaż może się wydawać, że przyrządzenie burgera to prosta sprawa, w rzeczywistości wygląda to zupełnie odwrotnie. Ważny jest już sam wybór mięsa.

Jako najlepszy kawałek mięsa nadający się na burgera, uznaje się kark wołowy. Jest to mięso, które nie jest ani za chude, ani za tłuste. Jest to bardzo ważna kwestia w procesie przygotowywania burgera. Ważne, aby skład kotleta w 20% stanowił tłuszcz. Warto samemu wybrać kawałki wołowiny i samodzielnie, od początku je przygotować, począwszy od odpowiedniego zmielenia. Tylko wtedy mamy pewność, że mięso jest świeże i nie zawiera żadnych szkodliwych dodatków i ulepszaczy. Mięso powinno być zmielona raczej na dość grubych oczkach sprawi to, że po wysmażeniu będzie odpowiednio kruche.

Jeżeli chodzi o przyprawy, nie należy ich dodawać do mięsa po samym zmieleniu może w wyniku tego zrobić się twarde. Wystarczy po odpowiednim uformowaniu i spłaszczeniu, oprószyć je świeżo zmielonym pieprzem oraz solą. To w zupełności wystarczy.

Prawdziwe dodatki

Mimo, że mówi się o tym, że to mięso jest najważniejszym składnikiem burgera, tak naprawdę każdy jego element jest kluczowy. Warto sięgać wyłącznie po sezonowe owoce i warzywa, a wykorzystując dressingi najlepiej przygotować je samemu, bazując na świeżych ziołach i naturalnych składnikach. W kwestii dodatków można puścić wodze wyobraźni i zdecydować się na swoje ulubione kompozycje smakowe. Popularne jest dodawanie kremowych serów jak np. cheddar, grillowanego bekonu, a także niektórych owoców, by nadać burgerowi nutę słodkości. Dobór ich, to wyłącznie kwestia naszego gustu i indywidualnych preferencji.

Świeże i zdrowe pieczywo

Nie rekomenduje się raczej wykorzystywania słodkich bułek, które nafaszerowane są chemią najczęściej to te gotowe bułki posypywane sezamem. Warto je upiec samemu, co daje piorunujące efekty, a nie jest niczym niezwykle skomplikowanym. Z burgerami warto eksperymentować, natomiast nie powinno się stosować żadnych sztucznych ulepszaczy.

Dbałość o wszystkie poruszone kwestie zapewnia nas, że posiłek będzie zdrowy i smaczny. Chcąc otrzymać najlepsze burgery w Warszawie należy szukać miejsc, gdzie produkty są zawsze świeże i niemrożone. Burgery nie muszą być zatem niezdrowym fast foodem. Wiele zależy od tego jak restauracja podchodzi do wykorzystywanych składników i metod przygotowywania jedzenia. Nie bójmy się też eksperymentować i próbować zrobić je samemu. Znając kilka prostych zasad, można stworzyć dla siebie i rodziny, naprawdę pyszne i zdrowie danie.

Autor: Zewnętrzny materiał partnerski

wiadomoscilublin_kf