Nie ulega wątpliwości, że jedną z najpopularniejszych dań kuchni japońskiej jest sushi. Niektórzy je kochają, a inni nienawidzą. Tak naprawdę jednak kuchnia japońska ma znacznie więcej ciekawych dań do zaoferowania. Warto się nimi zainteresować, bo wówczas znacząco zwiększamy ryzyko odkrycia swojej ulubionej, orientalnej potrawy. 

Sushi, daifuku, a może dango?

Jak już zaznaczono na wstępie, najpopularniejszym daniem kuchni japońskiej jest sushi. Potrawa ta jest rozpowszechniona na całym świecie. Do jego przygotowania używa się przede wszystkim ryżu oraz liści wodorostów. Porcje ryżu zawija się w wodorosty i spożywa samodzielnie lub z dodatkami. Farsz oprócz ryżu może stanowić surowy łosoś, a także owoce morza. Bardzo powszechnym dodatkiem do sushi jest także świeży ogórek. To japońskie danie przeważnie podawane jest z dodatkiem sosu sojowego.

Kolejnym daniem japońskim, które cieszy się dużą popularnością jest daifuku. To danie także przygotowywane jest na bazie ryżu, a konkretniej ciasta ryżowego. Faszeruje się je słodkim nadzieniem. Dango to kolejna charakterystyczna potrawa kuchni japońskiej. Są to kluski z mąki ryżowej, które nabija się na specjalne szpadki i podaje z zieloną herbatą. Kluseczki te podawane są bardzo często w towarzystwie aromatycznych, najczęściej słodkich sosów. Bardzo popularny jest sos karmelowy oraz czekoladowy. Gotowe dania kuchni japońskiej można zamówić w restauracjach. Z powodzeniem możemy jednak przygotować japońskie dania samodzielnie. Wbrew pozorom nie jest to wcale trudne. W niezbędne nam składniki można wyposażyć się w dużych supermarketach. Przepisy znajdziemy zaś w internecie lub książkach kucharskich traktujących o kuchni japońskiej.

Jakich dań kuchni japońskiej warto skosztować?

Poznaj japońskie desery

Bardzo dużym zainteresowaniem cieszą się również desery podawane w kraju Kwitnącej Wiśni. Bardzo dużym zainteresowaniem cieszy się deser o nazwie Mont Blanc. To nic innego jak puree z kasztanów jadalnych podawane z bitą śmietaną. Bardzo popularne są także ciastka o nazwie mochi. Powstają one z mąki ryżowej i nadziewane są przeważnie truskawkami. Nierzadko obtacza się je w proszku sojowym. Crepes to zaś nazwa japońskiego naleśnika, który zwija się w rulon i podaje w asyście świeżych owoców, najczęściej truskawek oraz malin.

Yokan jest zaś idealnym deserem dla miłośników tradycyjnych galaretek.. Danie to jest przygotowywane z anku oraz żelu agarowego. Do słodzenia wykorzystywany jest zaś cukier. Galaretka ta posiada barwę brązową, ale można zmienić kolor tego deseru w prosty sposób. Wystarczy, że dodamy do niej chociażby sproszkowanej herbaty matcha. Matcha jest zieloną herbatą, która charakteryzuje się mnóstwem antyoksydantów. To bardzo popularny napój w Japonii. Bardzo dużym zainteresowaniem cieszy się matcha latte. Powstaje on poprzez zmieszanie połowy łyżeczki sproszkowanej matchy z dowolnie wybranym mlekiem. Może to być mleko roślinne, krowie albo kozie. Najlepiej, jeżeli napój będzie lekko ciepły. Można popijać go o dowolnej porze dnia. Stanowi idealny dodatek do ciast oraz innych deserów kuchni japońskiej.

Jeżeli chcesz spróbować kuchni japońskiej, sprawdź sushi w Warszawie - sprawdź dostępne menu.