Najpopularniejsze wiadomości i informacje dla miasta Lublin

Mała czarna to jeden z najpopularniejszych napojów na całym świecie. Miłośnicy tego aromatycznego przysmaku zwracają szczególną uwagę na jakość ziaren, z których powstaje, dlatego istnieje wiele rankingów najlepszej kawy ziarnistej. Jaki gatunek jest najbardziej ceniony za swój smak i aromat oraz co warto wiedzieć o jego pochodzeniu i produkcji?

Najlepsza kawa ziarnista na świecie – jaki gatunek wygrywa ranking?

Jakość ziaren, z których zaparzamy czarny, aromatyczny napój, ma ogromne znaczenie. Z tego względu chętniej wybieramy wysokiej jakości produkty, najlepiej świeżo palone, które na długo zachowują swój wyjątkowy smak. Jaka jest najlepsza kawa ziarnista? Ranking pokazuje, że znaczną przewagę ma arabika, której udział w całej światowej sprzedaży wynosi aż 70%. Dlaczego jest tak lubiana? Arabika odznacza się łagodnym, a przy tym wyrazistym i bardzo aromatycznym smakiem. Jej zawartość kofeiny wynosi ok 1,5%, dzięki czemu działa pobudzająco, choć nie jest zbyt mocna. Może mieć aromat czekoladowy lub korzenny, doskonale sprawdza się jako espresso, baza do latte, cappuccino oraz wielu innych napojów kawowych.

Etapy uzyskiwania kawy ziarnistej

Najlepsza kawa ziarnista na świecie przechodzi długą drogę, zanim skończy w naszych młynkach czy ekspresach. Kawowce rosną głównie w klimacie równikowym i subtropikalnym i są uprawiane w wielu państwach, leżących w strefie międzyzwrotnikowej. Największe plantacje znajdują się w Brazylii, Indiach, Indonezji czy Kolumbii, które słyną z największego na świecie eksportu arabiki.

Krzewy kawowca najlepiej wzrastają przy wysokiej temperaturze i sporej wilgotności powietrza, dobrze działają na nie także częste deszcze – dzięki nim mogą owocować niemal przez cały czas. Ich owoce są drobne i rosną w kiściach, każdy z nich kryje po jednym bladym ziarenku – są to dobrze znane nam ziarna kawy, tylko jeszcze w formie surowej. Owoce zbiera się na plantacjach, kiedy dojrzeją – przybierają wtedy czerwony kolor. W zależności od plantacji, zbiera się je ręcznie lub mechanicznie – wykorzystanie maszyn zapewnia oczywiście większą wydajność, choć ze względu na to, że owoce kawowca dojrzewają w różnym czasie, wiele plantacji decyduje się na zbiór ręczny.

Następnie należy wyłuskać ziarna z owoców – w tym celu stosuje się dwie metody:

  • mokrą, przy której owoce są obrabiane w maszynie przypominającej młyn wodny – usuwa ona skórkę i wypłukuje miąższ z ziaren. Po dokładnym oczyszczeniu ziaren przy kolejnych etapach obróbki zostawia się je do wysuszenia na słońcu, a następnie dokonuje kontroli jakości i dopuszcza do sprzedaży,
  • suchą, podczas której to suszenie owoców jest pierwszym etapem – następnie w specjalnych maszynach usuwa się z nich skórkę i pozostałości miąższu, dokładnie oczyszcza i poddaje selekcji, by mogły trafić do sprzedaży.

Następnie ziarna są rozsyłane na cały świat i trafiają do palarni kawy – specjalnego miejsca, w którym dzięki profesjonalnej obróbce termicznej, przeprowadzanej przez roasterów, zamieniają się w wygrywającą w rankingach kawę ziarnistą.

Zestawienia najlepszej kawy ziarnistej i mielonej

Ziarna są opalane w specjalnie przeznaczonych do tego piecach. Można wykonywać to na wiele sposobów, stosując różną temperaturę i czas palenia oraz sterując pozostałymi parametrami. Dzięki temu roasterzy mogą uzyskać wiele produktów o różnej intensywności smaku i aromatu, tworząc bazę pod napój łagodniejszy, mocniejszy, bardziej gorzki czy aromatyzowany, o różnym smaku. Kawa świeżo palona wygrywa w rankingach na najlepszą kawę ziarnistą do ekspresu, dlatego sklepy najczęściej zamawiają produkty z lokalnych palarni i do klientów trafiają najbardziej aromatyczne wersje ziarniste. Na potrzeby klientów, którzy nie mają w domu ekspresu czy młynka, tworzy się także kawy mielone, wśród których to również arabika wygrywa zestawienia.

Jaka jest najlepsza kawa ziarnista? Ranking dla miłośników małej czarnej