UM Lublin: Konkurs kulinarny dla studentów w ramach Festiwalu Kuchnia Inspiracji!

1 min czytania

W piątek, 24 listopada br., w pracowni gastronomicznej Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie odbył się konkurskulinarny, w którym udział wzięli studenci kierunku Gastronomia. Tematem przewodnim był burak, a w jury zasiedli pracownicy Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii, a także szefowie kuchni lubelskich Miejsc Inspiracji.

Konkurs odbył się na zasadzie live cookingu. W szranki stanęło 10 studentów i studentek, podzielonych na dwie grupy. Młodzi kreatorzy smaków stworzyli niesamowite dania z burakiem w roli głównej, w tym przystawki, dania głównie i desery. Uczestników oceniali (i wspierali) pracownicy Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii UP, a także nieocenieni szefowie kuchni w lubelskich restauracjach, które noszą tytuł Miejsc Inspiracji - Łukasz Oroń z Restauracji Legendy Miasta, Łukasz Porowski z Perłowej Pijalni Piwa i Marcin Szulej z Restauracji Kulturalna!

Wśród laureatów znaleźli się:

I miejsce: Joanna Wanicka - sernik z burakiem oraz polewą z białej czekolady i soku z buraka

II miejsce: Mikołaj Ociesa - burger z różową bułką z kotletem z buraka i serem w panierce

III miejsce: Grzegorz Królik - kaczka z burakiem, gruszką, malinami i orzechami

Pierwsza trójka otrzymała nagrody w postaci profesjonalnych sprzętów kuchennych wysokiej jakości. Laureatom i wyróżnionym gratulujemy, a komisji dziękujemy za wsparcie i fachową ocenę.

Urząd Miasta Lublin, lublin.eu/, lublin.eu/turystyka/aktualnosci/konkurs-kulinarny-dla-studentow-w-ramach-festiwalu-kuchnia-inspiracji,1105,787,1.html

Autor: krystian