W piątek, 24 listopada br., w pracowni gastronomicznej Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie odbył się konkurs kulinarny, w którym udział wzięli studenci kierunku Gastronomia. Tematem przewodnim był burak, a w jury zasiedli pracownicy Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii, a także szefowie kuchni lubelskich Miejsc Inspiracji.
 
Konkurs odbył się na zasadzie live cookingu. W szranki stanęło 10 studentów i studentek, podzielonych na dwie grupy. Młodzi kreatorzy smaków stworzyli niesamowite dania z burakiem w roli głównej, w tym przystawki, dania głównie i desery. Uczestników oceniali (i wspierali) pracownicy Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii UP, a także nieocenieni szefowie kuchni w lubelskich restauracjach, które noszą tytuł Miejsc Inspiracji - Łukasz Oroń z Restauracji Legendy Miasta, Łukasz Porowski z Perłowej Pijalni Piwa i Marcin Szulej z Restauracji Kulturalna!
 
Wśród laureatów znaleźli się:
I miejsce: Joanna Wanicka - sernik z burakiem oraz polewą z białej czekolady i soku z buraka
II miejsce: Mikołaj Ociesa - burger z różową bułką z kotletem z buraka i serem w panierce
III miejsce: Grzegorz Królik - kaczka z burakiem, gruszką, malinami i orzechami
 
Pierwsza trójka otrzymała nagrody w postaci profesjonalnych sprzętów kuchennych wysokiej jakości. Laureatom i wyróżnionym gratulujemy, a komisji dziękujemy za wsparcie i fachową ocenę.
Wspólne zdjęcie uczestników i jurorów konkursu
Sernik z burakiem
Burger z burakiem i panierowanym serem
Kaczka z burakiem
Trzech szefów kuchni rozmawia przy stole
Uczestniczka układa sałatkę z burakiem
Trzech uczestników przygotowuje swoje dania
Szef kuchni rozmawiający z uczestniczką
Uczestniczka przygotowuje pierogi z burakiem