UM Lublin: Rusza nowy, miejski festiwal kulinarny!
Listopad w Lublinie upłynie pod znakiem tradycyjnej, lubelskiej kuchni za sprawąFestiwalu Lublin Smaków. W programie m.in.pokazy kulinarne, warsztaty i degustacje. W tym roku tematem przewodnim wydarzenia i głównym składnikiem przygotowywanych potraw będzie cebula.
Bogactwo kulinarne Lublina wynika przede wszystkim z jego wielokulturowości. Historyczne położenie miasta na przecięciu szlaków handlowych, a tym samym na styku różnych wyznań, kultur i narodowości nieodwracalnie wpłynęło na lokalną kuchnię. Festiwal Lublin Smaków będzie doskonałą okazją dla mieszkańców i turystów do jej eksplorowania oraz odkrywania lubelskich tradycji kulinarnych mówi Beata Stepaniuk-Kuśmierzak, Zastępca Prezydenta Miasta Lublin ds. Kultury, Sportu i Partycypacji.
Festiwal rozpocznie się3 listopada. Przez blisko miesiąc mieszkańcy i turyści będą mogli uczestniczyć w spotkaniach, pokazach i warsztatach oraz próbować festiwalowych dań w lubelskich restauracjach. Każdy lokal, który jest partnerem wydarzenia przygotował z tej okazji specjalne menu festiwalowe oparte na tegorocznym motywie przewodnim, którym jest cebula. Kolejne edycje wydarzenia będą nawiązywały do innego składnika, nierozerwalnie związanego z lubelską kuchnią.
Promocja lubelskiej oferty gastronomicznej jest szczególnie ważna w kontekście rozwijającego się globalnego trendu turystyki kulinarnej. Stąd też pomysł na nowe, miejskie wydarzenie na mapie lubelskich festiwali mówi Marcin Kęćko, Dyrektor Biura Rozwoju Turystyki Urzędu Miasta Lublin.
Cebula warzywo uprawiane na Lubelszczyźnie od wieków, stanowi kluczowy składnik lubelskich potraw. Można ją znaleźć w wielu daniach, ale przede wszystkim w tradycyjnym cebularzu. Podczas festiwalu, cebulę pod różnymi postaciami zasmakujemy w przystawkach, zupach i daniach głównych, a nawet deserach. Oferta festiwalowa w kartach dań zostanie oznaczona specjalną ramką lub logo wydarzenia.
W ramach Festiwalu zaplanowano także spotkania, pokazy i warsztaty nawiązujące do dziedzictwa kulinarnego naszego regionu. W programie, m.in. kolacje degustacyjne, pokazy kulinarne, warsztaty wypieku cebularzy, dla fanów piłki nożnej wspólne kibicowanie przy cebulowej przekąsce, a dla osób aktywnych tematyczne spacery z przewodnikiem szlakiem lubelskich smaków. Ponadto w listopadowe weekendy odbędzie się cykl Jarmarków Cebulowych, podczas których zaplanowano pokazy, m.in. robienia syropu, konfitur i przetworów z cebuli oraz pieczenia bułek z cebulą. W programie festiwalu przewidziano także atrakcje dla najmłodszych dzieci i młodzież będą mogły uczestniczyć w warsztatach kulinarnych z lepienia pierogów i wypieku cebularza. Na poszczególne wydarzenia należy zapisywać się bezpośrednio u partnerów festiwalu. Część z proponowanych aktywności jest odpłatna.
Szczegóły dotyczące Festiwalu Lublin Smaków, program wydarzeń oraz menu partnerów dostępne są na stronie: festiwalsmakow.lublin.eu.
Urząd Miasta Lublin, lublin.eu/, lublin.eu/turystyka/aktualnosci/rusza-nowy-miejski-festiwal-kulinarny,1072,787,1.html
Autor: krystian