Listopad w Lublinie upłynie pod znakiem tradycyjnej, lubelskiej kuchni za sprawą Festiwalu Lublin Smaków. W programie m.in. pokazy kulinarne, warsztaty i degustacje. W tym roku tematem przewodnim wydarzenia i głównym składnikiem przygotowywanych potraw będzie cebula.

– Bogactwo kulinarne Lublina wynika przede wszystkim z jego wielokulturowości. Historyczne położenie miasta na przecięciu szlaków handlowych, a tym samym na styku różnych wyznań, kultur i narodowości nieodwracalnie wpłynęło na lokalną kuchnię. Festiwal Lublin Smaków będzie doskonałą okazją dla mieszkańców i turystów do jej eksplorowania oraz odkrywania lubelskich tradycji kulinarnych – mówi Beata Stepaniuk-Kuśmierzak, Zastępca Prezydenta Miasta Lublin ds. Kultury, Sportu i Partycypacji.

Festiwal rozpocznie się 3 listopada. Przez blisko miesiąc mieszkańcy i turyści będą mogli uczestniczyć w spotkaniach, pokazach i warsztatach oraz próbować festiwalowych dań w lubelskich restauracjach. Każdy lokal, który jest partnerem wydarzenia przygotował z tej okazji specjalne menu festiwalowe oparte na tegorocznym motywie przewodnim, którym jest cebula. Kolejne edycje wydarzenia będą nawiązywały do innego składnika, nierozerwalnie związanego z lubelską kuchnią.

– Promocja lubelskiej oferty gastronomicznej jest szczególnie ważna w kontekście rozwijającego się globalnego trendu turystyki kulinarnej. Stąd też pomysł na nowe, miejskie wydarzenie na mapie lubelskich festiwali – mówi Marcin Kęćko, Dyrektor Biura Rozwoju Turystyki Urzędu Miasta Lublin.

Cebula – warzywo uprawiane na Lubelszczyźnie od wieków, stanowi kluczowy składnik lubelskich potraw. Można ją znaleźć w wielu daniach, ale przede wszystkim w tradycyjnym cebularzu. Podczas festiwalu, cebulę pod różnymi postaciami zasmakujemy w przystawkach, zupach i daniach głównych, a nawet deserach. Oferta festiwalowa w kartach dań zostanie oznaczona specjalną ramką lub logo wydarzenia.

W ramach Festiwalu zaplanowano także spotkania, pokazy i warsztaty nawiązujące do dziedzictwa kulinarnego naszego regionu. W programie, m.in. kolacje degustacyjne, pokazy kulinarne, warsztaty wypieku cebularzy, dla fanów piłki nożnej wspólne kibicowanie przy cebulowej przekąsce, a dla osób aktywnych tematyczne spacery z przewodnikiem szlakiem lubelskich smaków. Ponadto w listopadowe weekendy odbędzie się cykl Jarmarków Cebulowych, podczas których zaplanowano pokazy, m.in. robienia syropu, konfitur i przetworów z cebuli oraz pieczenia bułek z cebulą. W programie festiwalu przewidziano także atrakcje dla najmłodszych – dzieci i młodzież będą mogły uczestniczyć w warsztatach kulinarnych z lepienia pierogów i wypieku cebularza. Na poszczególne wydarzenia należy zapisywać się bezpośrednio u partnerów festiwalu. Część z proponowanych aktywności jest odpłatna.

Szczegóły dotyczące Festiwalu Lublin Smaków, program wydarzeń oraz menu partnerów dostępne są na stronie: www.festiwalsmakow.lublin.eu.