Uczniowie lubelskich szkół będą korzystać z jeszcze smaczniejszych i zdrowszych posiłków w swoich szkolnych stołówkach. Rozpoczynające się w poniedziałek spotkania informacyjno-szkoleniowe dla dyrektorów placówek i pracowników działów żywienia w szkołach mają podnieść jakość odżywiania i zwrócić uwagę m.in. na takie zagadnienia jak niemarnowanie żywności. Szkolenia odbywają się w ramach programu „Jedz z Głową”.
Spotkania informacyjno-szkoleniowe pt. „Współpraca na rzecz poprawy jakości odżywiania w placówkach oświatowych” przeznaczone są dla dyrektorów oraz pracowników działów żywienia lubelskich szkól podstawowych biorących udział w programie „Jedz z Głową”. Potrwają od 22 do 26 sierpnia.
W programie szkolenia zagadnienia dotyczące zbiorowego żywienia w szkołach będą ujęte w szerszym kontekście. Ukazane zostaną jako jeden z elementów tworzenia warunków do profilaktyki zdrowia w placówkach oświatowych, co jest wyzwaniem dla osób zarządzających szkołami.
Dla pracowników działów żywienia w szkołach przygotowane są zajęcia warsztatowe dotyczące praktycznego zastosowania zasad prawidłowego komponowania dań pod względem odżywczym.
Zdobyta wiedza i umiejętności praktyczne pozwolą kadrze kształtować u dzieci i młodzieży prawidłowe nawyki żywieniowe, a także świadomie komponować smaczne i zdrowe posiłki z wykorzystaniem różnorodnych, a jednocześnie łatwo dostępnych produktów. Podczas szkoleń poruszony zostanie też temat racjonalnego gospodarowania żywnością, czego efektem jest ograniczenie jej marnowania. Jest to w dzisiejszych czasach poważnym wyzwaniem.
Program „Jedz z Głową” na zlecenie Urzędu Miasta Lublin realizuje od 2019 roku Fundacja Medicover. Jest on dedykowany uczniom klas I-III szkól podstawowych, ich rodzicom i szkołom.