Najważniejsze informacje na temat zielonej herbaty

3 min czytania
Najważniejsze informacje na temat zielonej herbaty

Już przed tysiącleciem odkryto to, że zielona herbata ma bardzo pozytywny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu, a dodatkowo posiada wyjątkowe walory smakowe. Wiele azjatyckich kultur, uznaje regularnie picie zielonej herbaty jako swojego rodzaju rytuał, a obecnie swą wielką popularność zawdzięcza właściwościom odchudzającym i oczyszczającym organizm z toksyn. Nie da się tak naprawdę wymienić wszystkiego co wpływa na jej zdrowotne działanie, a także przyczyn tego stanu rzeczy, natomiast warto poznać te najważniejsze oraz to, w jaki sposób powinno się ją parzyć, aby je uzyskać.

Zielona herbata obecna jest prawie w każdym domu, a dodatkowo każdy z nas zna jej wyjątkowy smak. To jednak, azjaci udoskonalili do perfekcji metody jej przygotowywania i parzenia. Niestety, aczkolwiek ekspresowa zielona herbata, nie ma nic wspólnego z tą prawdziwą. Wygląd liści, smak, zapach oraz zawartość kofeiny to aspekty, które odróżniają od siebie jej poszczególne odmiany. Gatunki najzdrowsze zbiera się bardzo wczesnym rankiem, kiedy na jej liściach widoczne są jeszcze krople rosy. Jako najdoskonalszy gatunek, uznaje się jednak japońską herbatę , która nosi nazwę Gyokuro.

Co powoduje, że herbata zielona posiada tyle zdrowych właściwości?

Wszyscy, którzy na co dzień zajmują się herbatą zieloną , doskonale zdają sobie sprawę z tego, że zaraz po zerwaniu jej liści (nie później niż po godzinie), powinny one zostać stosownie przerobione. Wszystko bowiem po to, aby nie dopuścić do jej fermentacji. Tylko w takim wypadku możliwe staje się to, aby wszystkie najlepsze właściwości zielonej herbaty mogły zostać zachowane.

Istnieje jeszcze wiele innych aspektów, które mają na to wpływ, a są to z pewnością obecne w niej substancje jak np. antyoksydanty, polifenole, czy też katechiny. To także bardzo spore ilości lipidów, garbików, mikroelementów, witamin, czy też aminokwasów. Powodują one, że bez zastanowienia eksperci wskazują zieloną, jako najzdrowszą herbatę.

Pozbądź się zbędnych kilogramów, dzięki zielonej herbacie

Nawet dietetycy podkreślają, że najlepsza herbata na odchudzanie to właśnie zielona. Konieczne jest jednak to, aby była ona spożywana zaraz przed snem, stosując napar z drugiego parzenia. Wówczas działa ona relaksująco oraz uspokajająco. Gdy wypijemy napar z pierwszego parzenia staniem się pobudzeni i orzeźwieni.

Obecność w zdrowej herbacie zielonej katechinów sprawia, że zyskuje ona odchudzające działanie. Na najwięcej uwagi zasługuje jednak pewna substancja, której nazwa to - galusan epigallokatechiny. To ona bezpośrednio wpływa na redukcję tkanki tłuszczowej, wspiera metabolizm wątroby, aktywację trawiennych enzymów oraz utlenianie tłuszczy, a hamuje ich wchłanianie się do organizmu. Badania prowadzone na napoju z zielonej herbaty , potwierdzają powyższe działanie.

Właściwe parzenie herbaty zielonej najlepsza metoda

Tylko stosując odpowiednie metody parzenia zielonej herbaty , ta będzie mogła właściwie wpływać na nasz organizm i dobrze smakować. W pierwszej kolejności musimy wybrać odpowiednia wodę, musi być ona miękka i pozbawiona wapnia oraz chloru. Nie trudno zatem domyślić się, że ta z naszego kranu, która jest twarda i przepełnione chlorem nie będzie dobra. Najlepiej użyć klasyczną mineralną wodę niegazowaną.

W procesie parzenia, jedną łyżeczkę suszu zalewamy szklanką gorącej wody, której temperatura wynosi mniej więcej 80 stopni Celsjusza. Zadbajmy o to, aby nie był to wrzątek. Taki napar, powinniśmy pozostawić na około 3-4 minuty, natomiast nic się strasznego nie stanie, gdy będzie trwało to nieco dłużej, gdyż można ją jeszcze rozcieńczyć. Japończycy i Chińczycy, uznawania za największych znawców zielonej herbaty, pierwszy napar wylewają, aczkolwiek później jeszcze kilkakrotnie zalewają ten sam susz.

Autor: Zewnętrzny materiał partnerski

wiadomoscilublin_kf