Obiektywnie można powiedzieć, ze dobry dietetyk to dietetyk, który ma efekty. Warto przy tym pamiętać, że z usług dietetyków korzystają nie tylko osoby borykające się z problemami z nadwagą. Przeciwnie spektrum potencjalnych klientów gabinetu dietetycznego jest znacznie szersze i obejmuje:
- osoby borykające się z problemami zaburzeń żywieniowych (nadwaga, niedowaga, choroby o podłożu psychicznym – anoreksja, bulimia);
- osoby borykające się z nietolerancjami spożywczymi i alergiami żywieniowymi
- osoby cierpiące na choroby autoimmunologiczne, których symptomy nasilają się na skutek określonej diety;
- osoby chore, dla których prawidłowa dieta jest jedną z metod leczenia;
- osoby będące w szczególnym stanie (np. kobiety ciężarne);
- osoby chcące zweryfikować swój plan żywieniowy i dostosować go do faktycznych potrzeb organizmu;
- osoby zmuszone do ograniczenia wagi przez planowany zabieg chirurgiczny.
- Praca dietetyka jest bardzo złożona i różnorodna. Każdy z nas jest zupełnie inny, w związku z czym wymaga indywidualnego podejścia oraz indywidualnych metod pracy. Dieta, która sprawdzi się u Kasi, będzie całkowicie nieefektywna u Basi, i na odwrót. – tłumaczy nasz dzisiejszy ekspert, dobry dietetyk z miasta Warszawa http://www.kolczynska.dietetyk-vita.pl/
Dietetyk – kim jest i czym się zajmuje?
Jak już zdążyliśmy wspomnieć spektrum zainteresowań dietetyka jest naprawdę szerokie i obejmuje bardzo wiele różnorodnych zagadnień. Ale czym właściwie zajmuje się dietetyk? Jak zdefiniować jego pracę? Na te pytania postaramy się odpowiedzieć poniżej.
Dietetyk to interdyscyplinarny specjalista medyczny, który zajmuje się m.in.:
- analizom i badaniem produktów spożywczych pod kątem ich wartości odżywczych oraz ewentualnej szkodliwości dla ludzkiego organizmu;
- badaniem pochodzenia określonych produktów żywieniowych;
- badaniem wzajemnego wpływu leczenia farmakologicznego oraz żywienia;
- promocją zasad racjonalnego odżywiania się oraz zdrowego trybu życia;
- planowaniem żywienia – dotyczy to zarówno układania planów żywieniowych dla grup (np. grupy kuracjuszy w sanatoriach, którzy nie mają wskazań do stosowania specjalnej diety) oraz układania indywidualnych planów żywieniowych na potrzeby pacjentów indywidualnych;
- opracowywaniem jadłospisów oraz planów żywieniowych uwzględniających specjalne wskazania i przeciwskazania;
- profilaktyką żywieniową chorób;
- leczeniem żywieniowym chorób;
- szerokorozumianym nadzorowaniem żywienia w placówkach żywienia zbiorowego.
Jakie cechy powinien mieć dobry dietetyk?
- Wyobraźmy sobie tę sytuację. – tłumaczy nasz ekspert z miasta Warszawa – Mamy poważny problem, z którym sami przestaliśmy sobie radzić. Jesteśmy zmuszeni do skorzystania z pomocy z zewnątrz. I tak trafiamy do gabinetu lekarza zajmującego się problematyką żywienia lub do dietetyka. W gabinecie od razu dowiadujemy się, ze coś robimy źle… W końcu, gdybyśmy wszystko robili dobrze nie byłoby nas tam. Dietetyk poniekąd narzuca nam plan żywieniowy, którego mamy przestrzegać… Ale czy będziemy to robić? Efekty współpracy pacjenta z dietetykiem zależą od zaufania. Jeśli nie obdarzymy dietetyka zaufaniem, nasza współpraca nie przyniesie zamierzonych rezultatów – dodaje.
Dobry dietetyk to osoba, która nie daje nam odczuć, że jesteśmy beznadziejni… Powinien wykazywać empatię, ale nie nadmierną. Nadmierna empatia może sprawić, że jako pacjenci poczujemy pełne zrozumienie, a to może działać demotywująco. Dietetyk powinien nas motywować poprzez określanie możliwych do osiągniecia celów – tzw. metoda małych kroczków. Nadmierne motywowanie lub motywowanie negatywne, jak również wyznaczanie celów, które są nieosiągalne dla pacjenta przynosi skutek dokładnie odwrotny. Dobry dietetyk rozumie, ale nie akceptuje wymówek.